Română English Italiano

EndodontieSpaţiul endodontic reprezintă zona din interiorul rădăcinii unui dinte care conţine ţesut pulpar (“ nervul dintelui ”) şi vase de sânge.

Când este necesar un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar când pulpa dentară este afectată (inflamată sau infectată). Cauzele care pot duce la apariţia afectiunii pulpare sunt variate.

Dacă inflamaţia / infecţia pulpară rămâne netratată, se va extinde spre osul maxilar şi ţesuturile moi din jurul dintelui.

Se indică tratament endodontic în următoarele situaţii:

• sensibilitate prelungită la rece/cald

• sensibilitate la masticaţie/atingere

• dinte care şi-a schimbat culoarea

• durere spontană, de intensitate crescută

• durere la un dinte care a mai fost tratat endodontic- (medicul specialist poate aprecia, pe baza unor date diagnostice necesitatea reinterventiei)

• prezenţa unui abces dentar sau a altor complicatii periapicale, vizibile radiologic

• pierdere osoasă (vizibilă doar în urma unui examen radiologic)

Există situaţii în care dinţii, deşi nu dor, sau nu prezinta alte semne de suferinta acuzate de pacient, necesită totuşi tratament endodontic.

Medicul specialist este cel care poate aprecia oportunitatea intervenţiei endodontice.

Care sunt cauzele care duc la infecţia pulpei dintelui?

Pulpa dentară se găseşte în interiorul dintelui ( la nivelul cavităţii pulpare) şi este protejată de către ţesuturile dure ale dintelui ( smalţ, dentină, cement). Prin distrugerea acestora ( carii dentare, traumatisme), bacteriile din salivă pătrund în spaţiul din interiorul dintelui şi inflamează ireversibil pulpa dentară. După moartea pulpei, bacteriile se înmulţesc la acest nivel şi vor depăşi spaţiul din interiorul dintelui, ajungând , în timp, la nivelul osului maxilar înconjurător şi a ţesuturilor moi din jurul dintelui. Există şi alte situaţii de îmbolnavire a ţesutului pulpar (de exemplu în traumatisme, care nu afectează integritatea dintelui, dar generează mortificarea pulpei).

Ce presupune tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic are scopul de a salva de la extracţie si de a menţine un dinte a cărui pulpă este inflamată sau necrozată şi de a trata sau preveni extinderea infecţiei şi a inflamaţiei la nivelul ţesuturilor de vecinătate (oase maxilare, ţesuturi moi). Aceasta se realizează prin înlăturarea ţesuturilor pulpare afectate din interiorul dintelui, dezinfecţia şi sigilarea spaţiului endodontic cu materiale biocompatibile care să împiedice reinfecţia.

Este dureros un tratament endodontic?

Toate tratamentele endodontice, indiferent de diagnostic (chiar dacă pulpa este deja moartă), sunt efectuate sub anestezie locală. Astfel este asigurat atât confortul pacientului cât şi al medicului. Dintele tratat este total izolat de gura pacientului cu ajutorul sistemului de digă. Astfel este înlăturat riscul aspirării sau înghiţirii unor instrumente sau materiale străine. Totodată, soluţiile utilizate pentru pentru spălarea şi dezinfectarea canalelor radiculare nu vor ajunge în cavitatea bucală.

Între şedinţele de tratament şi o perioadă scurtă după finalizarea acestuia poate să apară o jenă moderată sau chiar durere de intensitate medie (spontană sau la presiune pe dinte). Doar în această situaţie, pentru confortul pacientului, se administrează analgezice şi antiinflamatoare uşoare, în scopul controlării durerii. Antibiotice şi analgezice mai puternice nu sunt prescrise în mod uzual, ci doar în situaţii speciale.

Chiar dacă nu doare, dintele tratat endodontic, nerestaurat coronar este fragil şi predispus fracturilor, de aceea este contraindicată masticaţia pe acesta până nu se finalizează tratamentul restaurativ.

După finalizarea tratamentului endodontic şi dispariţia simptomatologiei dureroase, pentru ca dintele să devină funcţional şi estetic, este necesară o restaurare coronară a dintelui tratat (obturaţie, coroană de acoperire etc.). Tratamentul restaurativ de durată trebuie efectuat în maxim o lună de la finalizarea tratamentului endodontic. În caz contrar există riscul reinfectării canalelor tratate sau fracturării rădăcinii şi coroanei, ceea ce poate duce la compromiterea definitivă a dintelui şi la extracţia sa.

În general , dinţii tratati endodontic vor fi restauraţi prin acoperirea de o coroană de acoperire sau cu un material de obturaţie coronară. Adesea este necesară fixarea unor pivoţi de fibră de sticlă sau metalici , în scopul creşterii rezistenţei.

Cât timp rezistă un dinte restaurat?

Dinţii trataţi şi restauraţi corect pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. De asemenea, ei pot constitui dinţi ancoră sau stâlpi pentru lucrări protetice viitoare (situaţie apreciată de medicul specialist). La cel mai mic semn de afectare coronară ( fractura obturaţiei, a coroanei, apariţia unei fisuri, fracturi sau carii dentare) pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru refacerea/înlocuirea acesteia. O igiena orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.